94, Roberto Carballes Baena

94, (80) Roberto Carballes Baena

Under ganska många år nu har det känts som att Carballes Baena varit rätt rejält överrankad. Det har varit mycket poäng på challengertouren, väldigt lite poäng på atp-touren, enbart poäng på grus, och oftast har jag inte tyckt att han varit en topp-100-spelare.

I år förbättrades inte hans atp-ranking. Förklaringen är mycket enkel. I år spelade han på atp-touren. Då är det svårare att plocka poäng. Men bättre blev han. Lite bättre på grus, men framför allt höll han någon slags nivå på andra underlag också.

Otroligt begränsad i mina ögon. Ganska svag serve, även om den faktiskt förbättrats också under den här säsongen. Sen gör han egentligen inget annat än att nöta. Han har inget vapen utan är bra på resten. Han är uthållig, han är säker, han har lite tyngd i spelet. Men det finns inte tillstymmelse till spets.

Han är otroligt tråkig. Men det ska inte ligga honom i fatet när man ska ranka honom. I år förtjänar han en plats på min topp-100.

Årets bästa resultat var kvartsfinalen i Barcelona där han egentligen åkte ut i kvalet. Där tog han också en av sina två spelare mot en spelare rankad topp-50 i världen. Otroligt egentligen, han har alltså vara slagit två spelare bland de 50 bästa i år. Sa jag att han är lite begränsad? Det är inte Federer och Djokovic han slagit heller utan de två topp-50-spelarna han slagit i år är Jarry och Garin, båda rankade 48:a vid tillfället för matchen och båda kommer få kämpa för att hålla sig topp-100 nästa säsong.