Inför semifinalerna i US Open

Tänk att det blev så här ändå. Att vi får se nästan bästa möjliga semifinalerna i US Open. Efter alla spelare som floppat, men vad spelar det för roll när de tre bästa inte gjort det. Att den enda kvarvarande skrällen är en ung hemmaspelare, det skadar väl inte heller kanske?

Torsdag 21:00 Djokovic-Shelton 1,06-11 Bethard

Nu skriver jag det här införinlägget i väldigt god tid så jag kan inte garantera att det blir så här, att den här matchen spelas först, men jag tycker allt talar för det. Det är den här halvan som spelat först hela turneringen och rimligt då att den spelar först nu igen. Plus att hur mycket hemmaspelare Shelton än är. jag tror man vill ha den andra semifinalen som nattmatch. För den är mer saftig. Sen finns det kanske något som talar för att det skulle bli omvänt också. Jag tror att Alcaraz spelat fler nattmatcher än vad Djokovic har och Alcaraz spelade nattmatch i kvarten, inte Djokovic. Skulle man istället se till rättvisan mellan dessa två så borde Djokovic spela nattmatch här. Nattmatch, det som brukar ses som en nackdel i den här turneringen men med den värme som varit de senaste dagarna är det så klart den här starttiden som är nackdelen. Ska vi fortsätta konspirera kring spelschemat? Det är US Open det här. Shelton är hemmaspelare. Ska han slå Djokovic, då är det definitivt på den här starttiden. Djokovic kan bli varm, gå in i väggen. Men kanske ännu mer. Sheltons servar får en extra skjuts i den här värmen. Det ska dock sägas. Det väntas bli några grader kallare under fredagen. Uppemot 30 grader varmt istället för 35 grader som det varit de senaste dagarna. På tal om väder. Om inget revolutionerande så kommer finalen spelas under tak på söndag för under helgen väntas det istället bli rejält regnigt.

Det var väderrapporten. Nu matchen.

Shang, Shang, Djere, Eubanks, Musetti, Sonego, Cecchinato, Bublik, Djere, Struff, Thiem, Mannarino, Giron, Halys, Duckworth.

Där ett urval av spelarna som Shelton förlorat mot i år. Han har 12-20 i matchkvot och egentligen alla hans poäng kommer från Australian Open och nu då så klart US Open. Han har ingen bra turnering i övrigt. Det som också ska sägas är att han i Australian Open hade en riktig monsterlottning där han gick till kvarten genom att slå Wolf som sin tuffaste motståndare.

Så ja, tittar man på siffrorna. Då är det här både obegripligt och det är också då, om man tittar på siffrorna, helt omöjligt att hitta något som talar för att Shelton skulle ha minsta chans här.

Och det har han väl inte heller, eller?

Utgångsbudet är så klart nej. Allt ligger på Djokovic sida här. Shelton är en servekanon. Djokovic har faktiskt några förluster mot servekanoner men de ligger mer än 10 år tillbaka i tiden. Han är den, av alla spelare, som är tryggast på att besegra servekanoner. Han läser servar bäst av alla. Han är bäst av alla på att anpassa aggressiviteten i sitt returspel för att ligga precis där han behöver, varken mer eller mindre och att han kommer sätta bollen i spel med precis rätt längd och hårdhet i returerna, garanti på det.

Finns det något men då?

Det är väl kanske Sheltons ungdom då.

Det är klart att man kan säga att man inte riktigt kan veta hur bra han är. Han är väldigt ung. Han har inte spelat länge på professionell nivå. Han har onekligen ett spel med hög kapacitet. Samtidigt får man nog titta lite på hans matcher hittills under turneringen och visst har han presterat fantastiskt. Och slagit bra spelare. Men det han presterat hittills, jag skulle säga att det inte räcker för att ta set av Djokovic.

Inget spännande alls tror jag, men vi får väl hoppas det händer något. För man ser ju framför sig, om Shelton på något sätt skulle utmana här. Djokovic skulle då kunna bli mer osams med publiken än han någonsin blivit förut, och då finns det ju ändå lite att jämföra med.

01:00 Alcaraz-Medvedev 1,30-3,60 Bethard

Min stora fråga här. Är det här verkligen en jämn och öppen match?

Det var liksom inte lite han stämde i bäcken mot Zverev och det är det där vi måste lära oss om Alcaraz, att han busar med oss. Han går inte för fullt mot svagt motstånd men han börjar mer och mer visa att han kan växla upp direkt när motståndet är starkare. Sen kanske man också ska säga att Zverev inte riktigt trodde på det, men hur skulle han kunna göra det. Alcaraz var för bra. Medvedev också imponerande i kvarten men inte på samma nivå skulle jag säga. Och det är där jag landar här. Är Medvedev verkligen på samma nivå som Alcaraz? Eller ja, så pass nära att man kan betrakta det här som en jämn match?

Jag tror det inte. Om ingenting händer. Om inte något krånglar för Alcaraz. Då tror jag det spelar väldigt lite roll att Medvedev är bäst av de andra. För Alcaraz är så mycket bättre och kan driva spelet helt ensam på ett sätt som gör att det faktum att Medvedev är bra spelar mindre roll.

Jag minns överkörningen i Wimbledon. Jag minns också överkörningen i Indian Wells. Båda matcherna i år. Och jag kompletterar med hur det bör vara när de här två möts. Hur spelstilarna matchar upp mot varandra.

Medvedev har en bra serve. Och visst har han någon slags vettig offensiv, men det går inte att komma runt att det är kontringarna och defensiven som är hans starka sida. Och att han skulle kunnaslå Alcaraz med något annat än sin starka sida, det är så klart helt orealistiskt.

Då landar man i frågan. Går det att försvara sig till en matchvinst mot Alcaraz som utan tvekan är tidernas bästa offensiva spelare? Jag skulle säga nej. Den defentivspelaren har i alla fall ännu inte spelat sin första professionella match.

Sen ska man veta att det alltid i någon mån  är nyanser som avgör när två så enormt bra spelare möts men säg så här då. Gör Alcaraz bara en någorlunda vettig match. Då tror jag att han slår Medvedev enkelt.

Då är vi redo för semifinaler va? Om vi sen också är redo för den förmodade finalen? Oj, oj, oj vad redo vi kommer vara för den. Finalen spelas på söndag klockan 22 svensk tid.