Mo Farah är redo för London Maraton

I helgen, närmare bestämt på söndag, avgörs den 39:e upplagan av det minst sagt klassiska och upphaussade maratonloppet London Maraton. Föga förvånande går tävlingen av stapeln i just London där 40 000 amatörer och en rad elitlöpare ska göra upp i en tuff utmaning.

 

Över fyra mil väntar i det som förmodas bli ett fint solsken när löparna tar sig runt i vackra London, bland annat förbi Buckingham Palace. För många amatörer är det såklart en magisk upplevelse att få se London på det sättet och förhoppningsvis avverka över fyra mil, men för elitlöparna är det allvar.

 

Kenyanerna har dominerat männens lopp i flera år, med 13 vinster på de 15 senaste loppen. I övrigt har det varit en etiopisk löpare, Tsegaye Kebede, som vunnit såväl 2010 som 2013. Därför vet vi ungefär vad som väntar även den här gången.

 

På damsidan har resultaten varit liknande, med sju av de åtta senaste vinnarna från Kenya. Där får vi skruva tillbaka tiden till 2015 för att se senast en icke-kenyansk löpare vann, Då var det Etiopens meriterade Tigist Tufa som drog det längsta strået.

 

Eliud Kipchoge är favorit på förhand

 

Medialt fokus tenderar att hamna på affischnamnet Mo Farah, men faktum är att det är Eliud Kipchoge som är favorit på förhand. Det är också rimligt att det är 34-åringen som ses som favorit då han vunnit tre av de senaste loppen i London Maraton. Att spela honom som vinnare ger inte mer än 1,68 gånger pengarna på förhand. Märk väl att han dessutom har rekordet tidsmässigt.

 

I sin karriär har Eliud Kipchoge – hör nu på dessa fantastiska siffror – sprungit totalt elva maraton och vunnit tio av dessa. Det är bara i Berlin 2013 som han slutade tvåa. Men hans världsrekord, 1 minut och 39 sekunder över två timmar, kom till just i Berlin förra året. Därför vore det som sagt konstigt att inte se Eliud Kiipchoge som förhandsfavoriten i det här loppet.

 

Kan hemmapubliken heja fram Mo Farah?

 

Förra säsongen vann den brittiska löparen Mo Farah maraton i Chicago och visade då att han har på den absoluta världstoppen att göra. Sedan dess har inte minst Hugh Brasher, som är tävlingsansvarig för London Maraton, målat upp London Maraton 2019 som en tävling mellan Mo Farah och Eliud Kipchoge.

 

Hemmafavoriten vet att han kan klara sig på den absoluta världsnivån, men frågan är om han pallar för trycket inför hemmapubliken? Han är hur som helst den mest framgångsrika brittiska löparen i olympiska sammanhang och har ofta presterat när han ska.

 

4,00 gånger insatsen är vad du får på att Mo Farah vinner loppet och blir historisk inför sin hemmapublik. Förberedelserna ska enligt rapporter ha varit synnerligen goda med sex veckor i Etiopien inför loppet och Mo Farah själv har pratat med tillförsikt inför loppet ända sedan han slutade trea förra säsongen. Dessutom vann han förra månaden London Big Half som en fin uppladdning.

 

Den 36-årige Mo Farah har hunnit med många lopp i karriären och har själv pekat ut Wilson Kipsang och Daniel Wanjiru som huvudsakliga rivaler, förutom Eliud Kipchoge såklart, inför loppet i London. Wilson Kipsan har sprungit maraton på två timmar och tre minuter och har vunnit London Maraton såväl 2014 som två år tidigare.

 

Daniel Wanjiru vann 2017 och slutade trea i förra månadens uppladdningslopp. 26-åringen har några färre år och färre mil i kroppen – såklart – och ger 17,00 gånger insatsen att vinna. Det är inte den kenyan som sticker ut mest, men han och Abraham Kiptum (13,00 gånger insatsen) är två spännande outsiders.

 

Abraham Kiptum är en löpare som tenderar att glömmas bort då konkurrensen är mördande, inte minst som löpare från Kenya, men faktum är att han har alla möjligheter att verkligen ta nästa kliv i karriären. En vinst i London Maraton vore helt rätt väg att gå för honom på resan mot större äventyr.

 

Etiopien hoppas på Tola Shura kitata

 

Trots att han bara är 22 år gammal är det Tola Shura Kitata som ska bära den etiopiska fanan högt och talangen spås en väldig fin framtid. Det är en löpare som verkligen har alla förutsättningar för att ta nästa steg.

 

Förra året slutade han tvåa i London Maraton och har även slutat på samma position i New York. Är det dags att ta den första storvinsten? Oddset på det är 8,50 gånger insatsen.

 

Mary Keitany sticker ut på damsidan

 

Likt på herrsidan är det alltså kenyanska löpare som dominerar på damsidan och den trefaldiga vinnaren Mary Keitany är nu ute efter revansch efter femteplatsen förra året. 37-åringen är favorit till 2,75 gånger insatsen efter vinster 2013, 2012 och 2017. 2017 kom världsrekordet, som innehas av henne.

 

De två senaste världsrekorden har slagits i London Maraton och kanske är det igen den här säsongen? Vi kan ju hoppas. Mary Keitany vann New York Maraton förra hösten och har visat att hon fortfarande håller.

 

Tirunesh Dibaba sätter press

 

Tirunesh Dibaba är en mångsidig löpare som har sprungit massvis med olika lopp under sin karriär. Därför går det aldrig att räkna bort henne. På senare år har hon slutat tvåa i London och vunnit i Chicago, men då hon nu väntar sitt andra barn har hon fått slänga in handduken. Det sätter press på andra etiopiska löpare som Tadelech Bekele och Roza Dereje, som ger 23,00 gånger insatsen att vinna.

 

Håll koll på Vivian Cheruiyot

 

Den regerande mästaren Vivian Cheruiyot är värd att hålla koll på och hon hoppas nu ta sin andra raka vinst i London Maraton.

 

Förra året slutade hon före Mary Keitany och förhoppningen är att de båda ska kunna sporra fram ett nytt världsrekord den här gången. 35-åringen ger 4,00 gånger pengarna att vinna igen. Det känns som att vi står inför en synnerligen stark duell mellan dessa båda löpare.

 

Talangerna finns – men räcker de till?

 

Det finns en rad talanger som också ställer upp i London Maraton, men konkurrensen är så tuff att det är svårt att tro på skrällar. Brigid Kosgei och Glady Cherono delar just nu ledningen på världstouren med Mary Keitany, alla står på 25 poäng, och kan mycket väl ställa till det.

 

Brigid Kosgei vann Chicago Maraton senast och ger, precis som Glady Cherono, 6,00 gånger insatsen att vinna här. Det är löpare värda att hålla ögonen på. Linet Masai, 15,00 gånger insatsen, är också en outsider på förhand.